Weszliśmy w Nowy Rok. Z tej okazji chciałem złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia.
Sam przygotowałem sobie jedno, proste postanowienie noworoczne: publikować przynajmniej jeden wpis tygodniowo. Najpewniej w piątki rano, zanim zacznie się u mnie weekendowy ruch. Zapraszam więc już za dwa dni po pierwszy przepis.
Oczywiście mam nadzieję pisać częściej, ale to jest plan minimum, uwzględniający mój brak systematyczności ;)
A wracając do tematu.
Niemal bez przerwy będę się na
blogu posługiwał japońskimi terminami. Niezbyt wygodnie jest
zawsze je objaśniać w tekście. Zanim przygotuję pełny słownik
sushi, który będzie można przeczytać w osobnym dziale na
stronie, chciałbym podać tutaj przynajmniej kilka najczęściej
spotykanych słów.
Typy sushi:
chirashi – ryż w misce, na nim
rozłożone różne składniki
gunkan – „okręt bojowy”, kulka
ryżu owinięta paskiem nori, do środka włożony sypki składnik
inari – sakiewka ze smażonego tofu,
wypełniona ryżem
nigiri – kulka ryżu, a na niej
plaster składnika
maki/makizushi – sushi zawijane w
glon/papier sojowy itp. Dzielą sie na:
- hosomaki – cienkie rolki, jeden
składnik
- chūmaki
– średnie rolki, 2-3 składniki
- futomaki – grube rolki, 5
składników
- uramaki – sushi zawijane odwrotnie,
z ryżem na zewnątrz, najczęściej 2 składniki
Składniki:
gari – imbir marynowany
maguro - tuńczyk
mayo – majonez
nori (yakinori) – arkusze prażonych
glonów, w które zawija się rolki sushi
sake/shake - łosoś
shōyu– japoński sos sojowy
surimi – paluszek krabowy (nie mylić
z prawdziwym krabem: kani)
tezu/sushi su – zaprawa do ryżu
(ocet+cukier+sól)
wasabi – zielony, japoński chrzan
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz