piątek, 17 stycznia 2014

Uramaki i california roll

Nadszedł piątek i czas przedstawić kolejny typ sushi, rolkę z ryżem na zewnątrz, a nori w środku. Jej japońska nazwa to uramaki (od „ura” - „odwrotna strona”), a po angielsku in-out roll. To sushi przyszło do nas z Ameryki, gdzie zostało wynalezione w latach 70'tych, aby glon otaczający standardowe maki nie odstraszał potencjalnych konsumentów. Cieszy się niesłabnącą popularnością na Zachodzie, nieco mniejszą w Japonii. Jest to sushi proste do zrobienia, a przy tym wyglądające bardzo kolorowo.

Najbardziej znanym uramaki jest california roll, powstała oczywiście w Kalifornii. Stamtąd rozprzestrzeniła się na cały świat. Istnieją rozmaite wariacje, ale praktycznie każda zawiera awokado, kraba/paluszek krabowy i majonez.

Oto przepis na zrobienie uramaki, na przykładzie mojej, dość klasycznej, wersji california roll. Pod koniec pokażę jeszcze co innego można z taką rolką zrobić.

Składniki:
ryż (ok 120g ugotowanego)
połówka arkusza nori
paluszki krabowe (2 lub 3, zależnie od długości)
awokado
ogórek
majonez

1. Przygotowujemy bambusową matkę do sushi owijając ją folią spożywczą. Kładziemy na niej połowę arkusza nori

2. Rozkładamy równomiernie ryż

3. Odwracamy glon ryżem do dołu, dodajemy majonez i wasabi

4. Kładziemy składniki (awokado, paluszek krabowy i cienko pokrojony ogórek)

5. Składamy uramaki na pół, przytrzymując wypełnienie na całej długości rolki. Brak zdjęcia, bo tu płynnie przechodzimy do pkt 6tego:

6. Dociskamy. Pilnujemy, by całość była mocno ściśnięta (ale nie na tyle, by awokado wyskoczyło bokami). Jeśli na tym etapie środek będzie luźny, to po pokrojeniu składniki mogą nam wypaść, bo nie ma ryżu który by je przytrzymywał, a jedynie gładki glon.
(znów zdjęcie "do góry nogami" - z tej strony o wiele lepiej widać co się dzieje, niż z pozycji robiącego sushi; matka odwinięta by nie zasłaniała)

7. Zamykamy i wyprowadzamy pożądany kształt (np. kwadrat, albo "u" w przekroju). Ten etap to tylko wyrównanie.

Pokroiłem rolkę na pół i teraz mamy dwa warianty:

8a. Posypujemy rolkę sezamem. Zamiast sezamu można użyć masago (ikra gromadnika, najczęściej barwiona na pomarańczowo), jeśli mamy je pod ręką. Uramaki kalifornia gotowe.

8b. Bierzemy przygotowanego wcześniej łososia wędzonego na zimno (ja używam plastrów jak na nigiri, ale zwykły, cienko pokrojony z supermarketu też będzie dobry)

9b. Układamy je na drugiej, czystej połówce:

10b. Po dociśnięciu owiniętą w folię matką, kroimy. Z całej rolki wyjdzie nam w sumie 8 kawałków sushi.

Układamy na talerzu i gotowe:
(na łososiu wędzonym dekoracja z serka philadelphia i szczypiorku)

Uramaki pozwalają na wielką dowolność przy wyborze składników, które mogą się znaleźć w środku lub na zewnątrz rolki. Będę na blogu podawał rozmaite przykłady, ale to dopiero jak uporamy się z opisem podstawowych typów sushi. Następny już w przyszły piątek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz