Najbardziej znanym uramaki jest california roll, powstała oczywiście w Kalifornii. Stamtąd rozprzestrzeniła się na cały świat. Istnieją rozmaite wariacje, ale praktycznie każda zawiera awokado, kraba/paluszek krabowy i majonez.
Oto przepis na zrobienie uramaki, na
przykładzie mojej, dość klasycznej, wersji california roll. Pod koniec pokażę jeszcze co innego można z taką rolką zrobić.
Składniki:
ryż (ok 120g ugotowanego)
połówka arkusza nori
paluszki krabowe (2 lub 3, zależnie od
długości)
awokado
ogórek
majonez
1. Przygotowujemy bambusową matkę do
sushi owijając ją folią spożywczą. Kładziemy na niej połowę arkusza nori
5. Składamy uramaki na pół,
przytrzymując wypełnienie na całej długości rolki. Brak zdjęcia, bo tu płynnie przechodzimy do pkt 6tego:
6. Dociskamy. Pilnujemy, by całość
była mocno ściśnięta (ale nie na tyle, by awokado wyskoczyło
bokami). Jeśli na tym etapie środek będzie luźny, to po
pokrojeniu składniki mogą nam wypaść, bo nie ma ryżu który
by je przytrzymywał, a jedynie gładki glon.
(znów zdjęcie "do góry nogami" - z tej strony o wiele lepiej widać co się dzieje, niż z pozycji robiącego sushi; matka odwinięta by nie zasłaniała)
(znów zdjęcie "do góry nogami" - z tej strony o wiele lepiej widać co się dzieje, niż z pozycji robiącego sushi; matka odwinięta by nie zasłaniała)
7. Zamykamy i wyprowadzamy pożądany
kształt (np. kwadrat, albo "u" w przekroju). Ten etap to tylko wyrównanie.
8a. Posypujemy rolkę sezamem. Zamiast
sezamu można użyć masago (ikra gromadnika, najczęściej barwiona
na pomarańczowo), jeśli mamy je pod ręką. Uramaki kalifornia
gotowe.
8b. Bierzemy przygotowanego wcześniej łososia wędzonego na zimno (ja używam plastrów jak na nigiri, ale zwykły, cienko pokrojony z supermarketu też będzie dobry)
9b. Układamy je na drugiej, czystej połówce:
10b. Po dociśnięciu owiniętą w
folię matką, kroimy. Z całej rolki wyjdzie nam w sumie 8 kawałków sushi.
Układamy na talerzu i gotowe:
(na łososiu wędzonym dekoracja z serka philadelphia i szczypiorku)
Uramaki pozwalają na wielką dowolność przy wyborze składników, które mogą się znaleźć w środku lub na zewnątrz rolki. Będę na blogu podawał rozmaite przykłady, ale to dopiero jak uporamy się z opisem podstawowych typów sushi. Następny już w przyszły piątek.
(na łososiu wędzonym dekoracja z serka philadelphia i szczypiorku)
Uramaki pozwalają na wielką dowolność przy wyborze składników, które mogą się znaleźć w środku lub na zewnątrz rolki. Będę na blogu podawał rozmaite przykłady, ale to dopiero jak uporamy się z opisem podstawowych typów sushi. Następny już w przyszły piątek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz