piątek, 28 marca 2014

Herbata na marzec: Nok cha

Słowo nokcha, oznacza po koreańsku zieloną herbatę. Jest w Polsce mało znana, a szkoda, ponieważ wyróżnia się niezwykłym smakiem, z pogranicza herbat chińskich i japońskich. Niewątpliwie warto spróbować.

Popularnosć herbaty w Korei to zjawisko stosunkowo niedawne. Zniknęła XIVw, za sprawą zwalczania buddyzmu, którego kultura klasztorna była nierozerwalnie połączona z tym napojem i pojawiła się ponownie dopiero w XXw. Koreański nacjonalista mnich buddyjski i mistrz herbaciany Hyodang Choi Beom-Sul (1904-79), promował herbatę jako narzędzie medytacji i, po wiekach, przywrócił jej dawną popularność.

Liście nokcha zostały wysuszone na wczesnym etapie fermentacji, by zachować ich zielony kolor i charakterystyczny, podobny do sencha, smak. Obok tej świeżości posiada on jednak cierpkie, głębsze nuty, przywodzące na myśl zielone herbaty z kontynentu.


Przygotowanie:
Łyżeczka herbaty na jedną filiżankę
Temperatura ok 70 °C
Pierwsze parzenie: ok 1-2 min, każde następne o 1 min dłużej


Można zaparzać około trzech razy, jak przy standardowej, zielonej herbacie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz