piątek, 7 lutego 2014

Temaki

Temaki - sushi zwijane w dłoni ("te" czyli "ręka" + maki). Takie sushi ma kształt rożka, w którym ryż i glon otaczają składnik, często sypki. Do zrobienia tego sushi nie jest nam potrzebna bambusowa matka. Dokładną genezą nazwy zajmę się w następnym wpisie, a teraz od razu przejdziemy do przepisu.

Dziś przyjrzymy się pierwszemu sushi wegetariańskiemu, w formie temaki.

Przyda nam się:
ok 40-50g ugotowanego ryżu do sushi
pół arkusza nori
wypełnienie:
ogórek
awokado
marchewka (pocięta w słupki, ugotowana w posolonej wodzie, ok 3 min.)
kampyo (marynowana tykwa)

Składniki pocięte w słupki, tak by łatwo mieściły się w rożku. Mogą być cieńsze z jednego końca.

Temakizushi robi się bardzo szybko, w czterech prostych krokach:

1. Rozkładamy ryż:


Ryż rozkładamy na połowie glona, czubek nori rozstawiamy pusty. W miejscu gdzie będzie szpic rożka dajemy mniej ryżu, warto też zrobić drobne wgłębienie w miejscu, gdzie będziemy kłaść składnik.


2. Układamy wypełnienie:


Składniki układamy na środku, pod kątem. Staramy się, by przy szpicu było ich trochę mniej niż przy czubku na którym nie ma ryżu.
Ja do sushi wegetariańskich zazwyczaj dodaję prażony sezam, ale za to unikam wasabi. Majonez opcjonalny, ale też można sobie darować.

3. Zwijamy:


Przytrzymując wypełnienie składamy temaki pod skosem na pół. Teraz wystarczy część z wypełnieniem zrolować, tocząc tylko górę - szpic powinien pozostać nieruchomy, by potem ładnie wyglądał.
Na zdjęciu widok z boku.

4. I gotowe:


Jemy gryząc po kawałku, póki nori jest chrupiące.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz