czwartek, 26 czerwca 2014

Enokitake, grzyby enoki

Dziś chciałem napisać o japońskich grzybach enokitake.

W naturalnym środowisku grzyb ten rośnie na pniach drzewa enoki (Celtis sinensis), stąd nazwa. Dobrze poddaje się uprawie, przybiera wtedy jasny, niemal biały kolor i ma dłuższy trzon (ok 10-15cm).
W smaku jest delikatny, soczysty.

W Polsce szukałbym ich w dobrze wyposażonych sklepach ze zdrową żywnością, albo z produktami azjatyckimi. Jest przechowywany w lodówkach.



Otwieramy opakowanie, delikatnie odrywamy ilość grzybów potrzebną do zrobienia rolki, odcinamy korzenie i opłukujemy. Nie wymagają gotowania.


Grzyby wykorzystujemy w uramaki tak, jak każdy inny składnik. Warto odmierzyć ich długość tak, by kapelusze wystawały na kilka centymetrów z każdego końca rolki. Efekt dekoracyjny jest kosmiczny :)


Składniki:
1) na zewnątrz posypka z mieszanego, prażonego sezamu
2) w środku: enokitake, ogórek i nitka kampyo


Enokitake sprawdzają się też bardzo dobrze w sałatkach:

Składniki:
1 paczka enokitake
kilka pomidorów koktajlowych, pokrojonych w ósemki
endywia
sos z wymieszanych: oliwy, octu balsamicznego, soli i cukru

Smacznego i zachęcam do własnych eksperymentów.

1 komentarz:

  1. U nas jeszcze ich brak, przynajmniej ja nie uświadczyłem na pułkach w supermarketach.

    OdpowiedzUsuń