czwartek, 15 maja 2014

O grubości ryżu.

Padła prośba, bym pokazał ile rozkładam ryżu na poszczególne rolki. Temu będzie poświęcony dzisiejszy wpis.

Wagowo przedstawia się to następująco:
Hosomaki 80g
Uramaki 120g
Chūmaki 120g
Futomaki 180g

Dla porównania kulka ryżu na nigiri ma 22g

Oczywiście są to wartości przybliżone, z którymi można eksperymentować. Gdybym chciał wyprowadzić uramaki w jakiś ciekawszy kształt, to rozłożyłbym ryż cieniej. Nigdy nie ważę ryżu, który nakładam na nori, ale czasem, z ciekawości, sprawdzam ile go jest. Przydaje się przy planowaniu większych imprez.

A teraz przejdźmy do konkretów, czyli samych zdjęć:

Uramaki + hosomaki:


Chūmaki + hosomaki:


Futomaki + uramaki:


A tutaj wszystkie razem:
chūmaki   hosomaki
uramaki   futomaki


Mam nadzieję, że rzuca się w oczy ilość ryżu w futomaki - to, ze sushi jest grube, nawet z nazwy, nie oznacza, że wypada sobie przy nim pofolgować ;)

Dobre rozłożenie ryżu tu podstawa przy zwijaniu rolek sushi. Jeśli ktoś ma problemy z rozpadającymi się maki, to czasem wystarczy dać mu taką bazę, by rolka bez trudu się zamknęła. A to pokazuje, jak ważne jest ocenienie proporcji ryżu i składnika, w stosunku do wielkości glona.
Mam nadzieję, że trochę przybliżyłem, jak sobie z tym radzić.

1 komentarz:

  1. Dziękuję :D
    Nareszcie widzę ile muszę załadować ryżu na rolkę!
    O to chodziło Jason!

    OdpowiedzUsuń