Leksykon sushi

Blog powoli się rozrasta i zdaję sobie sprawę, że dla nowego czytelnika wyszukanie konkretnej rzeczy może się okazać problematyczne. Zebrałem więc w jednym miejscu linki do najważniejszych wpisów o sushi, by łatwiej wam było znaleźć podstawowe informacje.


Na początek lista zakupów i  przygotowanie stanowiska pracy, pomogą wam się zorientować, jakie kupić produkty i jakiego sprzętu będziecie potrzebowali do pracy.

Gotowanie ryżu to kolejny ważny, jeśli nie najważniejszy, punkt. Pracuję nad nową wersją artykułu i niedługo ją podmienię, bo minęły ponad dwa lata odkąd zrobiłem ten wpis i wiele się od tego czasu nauczyłem.


Jak zrobić poszczególne typy sushi:

1. Chūmaki, średnia rolka, łatwa do zrobienia na początek.
2. Gunkanmaki, "łódeczki", dzięki nim zużyjemy resztę nori, które nam zostały po chūmaki.
3. Uramaki, czyli ulubiony klasyk. Rolki inside-out, np. kalifornia.
4. Hosomaki, cienkie rolki. Zazwyczaj znajduje się w nich tylko jeden składnik. We wpisie pokazałem trochę bardziej skomplikowaną, urozmaicona wersję.
5. Temaki, sushi w formie rożka. A jako dodatek metoda zwijania temaki w ręku.
6. Futomaki, grube rolki. Najpierw warto się zapoznać z teorią, a potem przejść do praktyki zwijania.
7. Nigiri, ojciec i król dzisiejszych sushi, czyli kulka ryżu przykryta plastrem ryby.



A na koniec podstawowy słowniczek pojęć związanych z sushi i parę zdjęć, jak dokładnie przy różnych typach sushi powinien wyglądać dobrze rozłożony ryż.

J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz