Artykuły nożowe

W ciągu ostatnich kilku lat napisałem parę artykułów o nożach i postanowiłem zebrać wszystkie w jednej zakładce. Mam nadzieję, że dzięki temu będzie Wam łatwiej znaleźć artykuł, którego szukacie, a mi sprawdzić jaki temat jeszcze warto poruszyć, a który trzeba uzupełnić.

Kwestia Vicka

Podczas przeglądania tych wpisów rzuciło mi się w oczy, że niemal w każdym polecam jakiś nóż firmy Victorinox. Wydało mi się to na tyle dziwne, że poczułem potrzebę napisania paru zdań wyjaśnienia.
Vicki z serii fibrox to niezłej jakości noże, w bardzo dobrej cenie. Kupowałem je dla rodziny i znajomych, do kuchni którą otwierałem, a niedawno nawet jeden dla siebie, mimo że mam już w kolekcji noże japońskie - ten przydaje się przy krojeniu rolek. To jest pierwszy, stosunkowo tani nóż (120-160 zł), który mogę z czystym sumieniem polecić, nie znając dobrze odbiorcy i specyfiki jego pracy. Wiem, że w większości wypadków, któryś Vicek albo sprawdzi się dobrze, albo nie będzie problemu ze znalezieniem mu nowego właściciela. Dodatkową zaletą jest to, że łatwo je się ostrzy i naprawia.

Nie twierdzę, że to jedyna, ani nawet najlepsza opcja w tym przedziale cenowym. Słyszałem o co najmniej dwóch innych markach, które są oceniane podobnie lub lepiej, ale ponieważ nigdy z nimi nie pracowałem, to nie mam jak polecić.

A teraz przejdźmy do samych artykułów:

Na początek warto przeczytać, czemu nie ma sensu od razu wydawać całej wypłaty na magiczny nóż, który wszystko za nas sam zrobi:
"To nie są noże, których szukacie" - jak nie kupować japońskich noży.

Kilka rzeczy, o których warto wiedzieć przed pójściem do sklepu:
ABC noży kuchennych: zakup

I głos mój w dyskusji "poleć mi dobry nóż do sushi":
Wybieramy nóż do sushi


Typy noży:

Chef's knife
Wybór noża. Co oferuje popularny chef's knife?

Yanagiba
Yanagiba - najważniejszy nóż na barze sushi

Deba
Deba bōchō - nóż do filetowania ryb

Usuba
<na razie brak>

Ostrzenie:
"Co nosisz w tym plecaku, kamienie?"

I dwa starsze artykuły:
Na co patrzeć przy zakupie noża?
Wybór noża. Od czego zacząć?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz